Δρ. Στυλιανός Κατερίνης, Τεχνικό τμήμα της AgrisideCropcare

Το Raiza είναι βιοδιεγέρτης, ειδικά σχεδιασμένος για την ισχυρή διέγερση της ανάπτυξης ρίζας και φυτού με υψηλή περιεκτικότητα σε αυξίνη και σε ουσίες αντιστρές και διέγερσης μεταβολισμού, που διατίθεται στην ελληνική αγορά αποκλειστικά από την Agriside Cropcare.

Όπως είναι γνωστό αμέσως μετά τη μεταφύτευση χρειάζεται ένα δυναμικό ξεκίνημα των φυτών, δηλαδή άμεση διέγερση της παραγωγής νέων ριζικών τριχιδίων, ώστε παρά το σοκ των φυτών από τη μεταφύτευση να υποστηριχθεί η πρώτη ανάπτυξη του εναέριου τμήματος των φυτών.  Αυτό είναι πολύ σημαντικό όχι μόνο για την αποφυγή αποτυχίας εγκατάστασης των φυτών, αλλά και για την επίτευξη υψηλής και πρώιμης παραγωγής. Το δυναμικό ξεκίνημα των φυτών επιτυγχάνεται με τη χρήση σκευασμάτων ριζοβολίας. Αλλά και όταντα φυτά δυσκολεύονται στην ανάπτυξη και λειτουργία τους, όταν σε αντίξοες εδαφοκλιματικές συνθήκες καταπονούνται ωσμωτικά και οξειδωτικά, με τηχορήγηση κατάλληλων βιοδιεγερτών τα φυτά μπορούν να ανταπεξέλθουν τις συνθήκες στρες και να συνεχίσουν την ανάπτυξη τους.

To Raiza είναι ειδικό προϊόν βιοδιέγερσης σε υγρή μορφή που διασφαλίζει τη δυναμική ανάπτυξη ρίζας και φυτών. Παράγεται από την εξειδικευμένη ισπανική πολυεθνική εταιρεία DAYMSA η οποία αντιπροσωπεύεται στην ελληνική αγορά από την Agriside Cropcare.

Η μοναδική αντιστρές και βιοδιεγερτική δράση του οφείλεται στην ειδική σύνθεσή του η οποία συνδυάζει ελεύθερα Lαμινοξέαειδικής μεταξύ τους αναλογίας με πυκνό εκχύλισμα φυκιών Ascophylumnodosumπροερχόμενα από το βόρειο πόλο και παράγεται με τις αυστηρότερες προδιαγραφές ποιότητας.Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε πολύτιμες αντιστρές ουσίες, όπως: αμινοξέα με δράση οσμωπροστατευτική (π.χ. σερίνη, προλίνη)και αντιοξειδωτική (φαινυλαλανίνη, γλουταμικό οξύ, γλυκίνη, κυστεΐνη), αντιοξειδωτικές βιταμίνες C, E αλλά και αλγινικό οξύ,μαννιτόλη, πεπτίδια, πολυαμίνες, μπεταΐνες και ολιγο-/ πολυσακχαρίτες. Παράλληλα,έχει υψηλή συγκέντρωση φυτικών ορμονών νεότητας και ιδιαίτερα φυσικής αυξίνης, προερχόμενων από το εκχύλισμα φυκιών.

Τα παραπάνω χαρακτηριστικά καθιστούν το Raiza το ιδανικό προϊόν για την αντιμετώπιση του μεταφυτευτικού στρες των φυτών και τη διασφάλιση αστρεσάριστηςκαι δυναμικής εκκίνησης και ανάπτυξης της ρίζας, με την παραγωγή πολλών ριζικών τριχιδίων.  Έτσι, έχουμεπολύ καλή απορρόφηση των διαθέσιμων θρεπτικών στοιχείων από τη ρίζα και καλή λειτουργικότητα της, ώστε αυτή να παράγει και να στέλνει στο εναέριο τμήμα των φυτών κυτοκινίνη για ώθηση παράλληλα με τηνανάπτυξη της βλάστησης και της πλευρικής διακλάδωσης και της ανθοφορίας – καρπόδεσης.

Επιπλέον, σε περιπτώσεις όπου η ρίζα έχει ζημιωθεί από διάφορααβιοτικά ή βιοτικάαίτια, όπως ασφυκτικές συνθήκες από πλημμύρα ή προσβολή από νηματώδεις,η εφαρμογή του Raiza μετά την αντιμετώπιση του αιτίου (στράγγιση του νερού ή καταπολέμηση των νηματωδών), διασφαλίζει τη δυναμική επανεκκίνηση και ανανέωση της ρίζας.

Τέλος, το Raiza μπορεί να εφαρμόζεται και με διαφυλλικό ψεκασμό για την αντιμετώπιση του στρες και την ενίσχυση της ανάπτυξης των φυτών, ιδιαίτερα για την απρόσκοπτη αύξηση της βλάστησης και του μεγέθους των καρπών χάρη και στην αυξίνη που περιέχει.