Η Agriside CropCare δημοσίευσε διαφήμιση στο έντυπο περιοδικό “Fertilizer management” της εταιρίας Agrenda για το καταξιωμένο προϊόν της, Optysil. Το Optysil παράγεται από την καινοτόμο εταιρία Intermag που εδρεύει στην Πολωνία κι είναι μία από τις πολυεθνικές εταιρίες που αντιπροσωπεύει η Agriside. Παράλληλα, ο γενικός διευθυντής Σάλλης Αθανάσιος απαντά σε ορισμένα καίρια ερωτήματα και ο διευθυντής τεχνικού τμήματος και πωλήσεων της Agriside, Δρ. Στυλιανός Κατερίνης εξετάζει το Πυρίτιο και τα πολαπλά ωφέλη που προσφέρει στις καλλιέργειες.
Το άρθρο :
- Το λίπασμα παραμένει commodities ή έχει γίνει special προϊόν; Τα στοιχεία της κατανάλωσης στην Ελλάδα μάλλον συνηγορούν στο πρώτο.
Στην ομπρέλα των προϊόντων θρέψης φυτών εκτός των απλών και σύνθετων κοκκωδών και κρυσταλλικών λιπασμάτων έχουν νομοθετικά περιληφθεί και οι βιοδιεγέρτες και προϊόντα ειδικής τεχνολογίας που συνδυάζουν βιοδιέγερση και θρέψη και χαρακτηρίζονται ως νέου τύπου λιπάσματα. Αυτά τα special προϊόντα υλοποιούν σύγχρονη έρευνα και αποτελούν τους πρωταγωνιστές της σημερινής νέας πράσινης επανάστασης και σχεδόν όλες οι εταιρείες έχουν πλέον περιλάβει τέτοια προϊόντα στο κατάλογο τους. Παράλληλα βελτιώθηκε η τεχνολογία των γνωστών κοινών λιπασμάτων και επομένως η αποτελεσματικότητα χρήσης τους χάρη π.χ. στις τεχνολογίες σταθεροποίησης αζώτου. Εντούτοις υπάρχει αρκετή δυσπιστία για την οικονομική αποτελεσματικότητα των προηγμένων τεχνολογικά σημερινών προϊόντων (σχέση κόστους – οφέλους) όπως και έλλειμμα επικοινωνίας και αποτελεσματικής τεχνικής υποστήριξης τους ώστε να γίνει ευρέως κατανοητή η τεχνολογία και η αξία τους στις οικονομικά δύσκολες σημερινές συνθήκες. Πόσοι π.χ. αγρότες αναζητούν ή κατανοούν την ανάγκη χρήσης αντιοξειδωτικών και οσμωπροστατευτικών σκευασμάτων; Έτσι γενικά τα προϊόντα θρέψης αντιμετωπίζονται ακόμη ως commodities, αλλά όλο και περισσότεροι γεωπόνοι και αγρότες συνειδητοποιούν ότι είναι οι νέες τεχνολογίες σύγχρονων προϊόντων και στρατηγικών που κάνουν τη διαφορά στη ποιότητα και στη ποσότητα παραγωγής, ιδιαίτερα σε συνθήκες κλιματικής αλλαγής.
2. Οι συνθήκες πανδημίας έδειξαν να τονώνουν τη ζήτηση για αγροτικά προϊόντα. Πως μεταφράζεται αυτό στην κατανάλωση λιπασμάτων;
Στις συνθήκες της πανδημίας αυξήθηκε η οικιακή κατανάλωση, αλλά μειώθηκε η μαζική κατανάλωση σε εστιατόρια, ξενοδοχεία, κέντρα διασκέδασης και εκδρομές – κρουαζιέρες λόγω της παγκόσμιας καραντίνας (lockdown). Αυξήθηκε η ζήτηση τροφίμων από τα super markets αλλά μειώθηκε σημαντικά η κίνηση των λαχαναγορών και οι εξαγόμενες ποσότητες πολλών προϊόντων. Οι οικονομικές δυσκολίες διατηρούν σε πολλούς αγρότες ψυχολογία επενδυτικής διστακτικότητας, οπότε η σημαντική ανάκαμψη που φέτος καταγράφηκε στη ζήτηση λιπασμάτων φαίνεται ότι δεν θα φέρει πολύ σύντομα τη κατανάλωση των προϊόντων θρέψης φυτών στα επίπεδα πρόσφατων παλαιότερων δεκαετιών. Σηματοδοτεί όμως την αυξανόμενη κατανόηση της αναγκαιότητας ορθής και αποτελεσματικής χρήσης σύγχρονων προϊόντων και τεχνολογιών θρέψης φυτών.
3. Πως βλέπετε να επηρεάζει τον κλάδο το αυστηρότερο θεσμικό πλαίσιο της Ε.Ε. για τις εισροές και τα προϊόντα θρέψης και τι φέρνει η νέα τεχνολογία;
Το νέο κανονιστικό πλαίσιο της Ε.Ε. για τα προϊόντα θρέψης και βιοδιέγερσης φυτών (ΚΑανονισμός 1009) όταν εξειδικευτεί και τεθεί σε εφαρμογή θα απαιτεί μεγαλύτερη επένδυση στην υπεράσπιση της ετικέτας των προϊόντων από πλευράς των εταιρειών παραγωγής τους, γεγονός που θα δυσκολέψει οικονομικά αδύναμες εταιρείες του χώρου και αναμένεται να ευνοήσει συγχωνεύσεις ή εξαγορές τους. Οι νέες τεχνολογίες και στρατηγικές αξιοποιούν τη σύγχρονη γνώση στη φυσιολογία ανάπτυξης αλλά και καταπόνησης των φυτών και στη παρακολούθηση της γονιδιακής τους έκφρασης. Εστιάζουν στην αύξηση της αποτελεσματικότητας θρέψης των καλλιεργειών, στην αποφυγή και αντιμετώπιση διαταραχών της ανάπτυξης των φυτών και στην βελτίωση των στρεμματικών αποδόσεων και της ποιότητας των παραγόμενων προϊόντων ακόμα και σε αντίξοες περιβαλλοντικές συνθήκες. Εστιάζουν σε «έξυπνες» εξειδικευμένες εισροές στη κάθε καλλιέργεια, φιλικές στο περιβάλλον και στον άνθρωπο που θα ευνοούν την αειφόρο απόδοση του αγρο-οικοσυστήματος και θα κάνουν οικονομικά βιώσιμη την αγροτική εκμετάλλευση.
Πυρίτιο και OPTYSIL για τις καλλιέργεις
Δρ. Στυλιανός Κατερίνης, Διευθυντής Τεχνικού Τμήματος & Πωλήσεων της Agriside Cropcare
Το πυρίτιο (Si), αν και άφθονο συστατικό του φλοιού της Γης στο έδαφος δεν βρίσκεται επαρκώς σε εύκολα διαθέσιμη μορφή για τα φυτά. Είναι ωφέλιμο στοιχείο για τα φυτά και σύμφωνα με πολλές επιστημονικές ανακοινώσεις έχει ρόλο δομικό και βιοδιεγερτικό. Συμβάλει παράλληλα με τη δράση των ασβεστίου και βορίου, στην ισχυροποίηση της δόμησης των φυτών αλλά και στη καλύτερη θρέψη και στην αντοχή των φυτών σε καταπονήσεις (στρές) και προσβολές.
- Συμβάλει στη δομή και σταθεροποίηση των κυτταρικών τοιχωμάτων με αποθέσεις σε αυτά. Συσσωρεύεται κάτω από την επιδερμίδα των φύλλων αλλά και στα μεσοκυττάρια διαστήματα σχηματίζοντας σώματα που ονομάζονται «φυτόλιθοι», οπότε συμβάλλει στην υποστήριξη του σκελετού των φυτών. Για το βιολογικό σχηματισμό στα μεσοκυττάρια διαστήματα δομικού άμορφου ενυδατικού SiO2 (biosilica) σημαντικό ρόλο παίζει το αμινοξύ σερίνη.
- Ακόμη βοηθά την απορρόφηση θρεπτικών στοιχείων όπως του φώσφορου οπότε βοηθά και την ανάπτυξη της ρίζας, την αύξηση των αζωτοδεσμευτικών βακτηρίων στα ψυχανθή αλλά και τη κίνηση του καλίου μέσα στα φυτά.
- Έχει θετική, διεγερτική επίδραση στη δράση αντιοξειδωτικών ενζύμων και στη δημιουργία μη ενζυματικών αντιοξειδωτικών ουσιών σε συνθήκες καταπόνησης. Έχει ρυθμιστικό ρόλο στη κίνηση και διαχείριση του νερού από τα φυτά, στην απώλεια του λόγω διαπνοής οπότε όπως και η σερίνη βοηθά την οσμωτική προστασία του κυττάρου, ενώ αυξάνει το περιεχόμενο νερό στα φύλλα. Παράλληλα αποτρέπει την απορρόφηση χλωρίου και νατρίου και τη συσσώρευση του δεύτερου στα κύτταρα. Παρεμποδίζει την είσοδο, κίνηση και συσσώρευση βαρέων μετάλλων μέσα στο φυτό.
- Συμβάλει στην επιβράδυνση της διείσδυσης μυκηλιακών υφών και στην αποτροπή της ανάπτυξης αποικιών εχθρών στους φυτικούς ιστούς εμποδίζοντας τη τροφική τους δραστηριότητα, αλλά και στην αναβάθμιση της άμυνας των φυτών αυξάνοντας τη παραγωγή των PR-1 πρωτεϊνών (πρωτεΐνες παθογένειας) και τη συσσώρευση φαινολικών ουσιών.
Το σκεύασμα OPTYSIL της INTERMAG:
- Xάρη στη μοναδική φόρμουλα duoSil ™ έχει υψηλή περιεκτικότητα άμεσα διαθέσιμου στα φυτά πυριτίου (200γρ. SiO2/ λίτρο), έχει πολύ καλή σταθερότητα, διαλυτότητα, αλλά κυρίως εξαιρετική αναμιξιμότητα και συνδυαστικότητα με όλα τα αγροχημικά λόγω του ουδέτερου pH του.
- Δεν έχει κίνδυνο πολυμερισμού και επομένως δεν μπορεί να βλάψει τα φυτά.
- Περιέχει και σίδηρο που είναι σημαντικό ιχνοστοιχείο, κυρίως για τη παραγωγή χλωροφύλλης.
Το OPTYSIL με 2 – 4 διαφυλλικές εφαρμογές (ή και με υδρολίπανση) σε όλες τις καλλιέργειες όπως απέδειξε η παγκόσμια, πολύχρονη χρήση του και πολλές πειραματικές μελέτες ινστιτούτων και πανεπιστημίων:
- Αυξάνει την αντοχή των φυτών σε αβιοτικούς και βιοτικούς στρεσογόνους παράγοντες, στο πλάγιασμα, σε μηχανικές βλάβες και σε προσβολές. Επίσης σε τοξικότητες (κυρίως από Mn, Cd, Al) και στην αλατότητα.
- Περιορίζει την εκροή ηλεκτρολυτών και τη διαπνοή και έτσι αυξάνει σημαντικά την αντοχή των φυτών σε ανεπάρκεια νερού (οσμωτική προστασία). Επίσης την αντοχή σε πολύ χαμηλές ή υψηλές θερμοκρασίες, όπως και στην οξειδωτική καταπόνηση από την υπεριώδη ακτινοβολία.
- Βοηθά την γρήγορη ανάπτυξη του ριζικού συστήματος, διεγείροντας την πρόσληψη του φωσφόρου από το έδαφος.
- Βελτιώνει την καρπόδεση, την αντοχή του μίσχου, την αντοχή των καρπών στο σκάσιμο και στο ηλιόκαμα, αλλά και την ποιότητα, την αντοχή στις μεταχειρίσεις και τη συντηρησιμότητα τους.
- Αυξάνει την εμπορεύσιμη παραγωγή των καλλιεργειών, ιδίως αν συνδυάζεται με σκευάσματα ασβεστίου, βορίου και αμινοξέων με αρκετή σερίνη.